Ce provoacă constipația?

Mulți copii suferă de constipație în copilărie și adolescență. În multe cazuri nu există o cauză organică, situație în care ne referim la o constipație funcțională.

La copii și adolescenți constipația este frecvent cauzată de o cantitate insuficientă de fibre în dietă, un consum redus de lichide sau administrarea de medicamente. Dar cum știm deja, sistemul nostru digestiv și flora intestinală sunt afectate și de bunăstarea noastră emoțională și mentală, care poate fluctua considerabil pe perioada copilăriei și adolescenței. Drept urmare, cauzele constipației pot fi și un stres emoțional, o schimbare a mediului sau contextului, călătoriile sau chiar depresia.

Simptomele constipației

Mulți dintre noi nu ne simțim confortabil să discutăm despre problemele de tranzit intestinal, iar copiii și adolescenții sunt în general și mai reticenți când trebuie să vorbească despre acest gen de probleme.

Așadar, dincolo de simptomul clasic dat de un număr redus de scaune (două sau mai puține/săptămână), este important pentru părinți să urmărească și alte semne ale constipației. Acestea pot include balonarea și durerile abdominale, reținerea sau chiar evitarea mersului la toaletă sau urme de scaun pe lenjeria intimă.

Tratamentul constipației

În multe cazuri simptomele pot fi reduse cu doar câteva schimbări în dieta copilului, cum ar fi suplimentarea surselor de fibre cu fructe, zarzavat și legume.

În plus, părinții trebuie să încurajeze consumul de lichide, mai ales apă, și activitatea fizică. Constipația a fost asociată și cu dezechilibre ale florei intestinale. Așadar, suplimentarea alimentației cu probiotice poate fi benefică pentru copii. Bacteriile “bune”, precum Lactobacillus reuteri Protectis, contribuie la activarea tractului digestiv și normalizarea consistenței scaunului, ușurând evacuarea.

Antibiotice

Uneori, atunci când un copil este bolnav, antibioticele sunt singura opțiune de tratament. Dar acestea nu sunt o soluție universală și pot afecta sistemul digestiv, dacă nu sunt luate cu atenție.

Mai multe

Protecția anti-infecții

Copiii sunt foarte curioși și dornici să descopere, ceea ce îi poate expune la bacterii nocive. Așadar, un sistem imunitar puternic este esențial pentru a-i menține sănătoși în timp ce cresc.

Mai multe

Colic calculator

Infantile colic can be prevented - but in case the symptomes have already appeared, usually they can be reduced. By using the colic calculator you will be able to defi ne the level of risk , that your baby has infantile colic or not.
Answer the questions and the colic calculator will provide you the result!

Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies.
Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies. Aflați mai multe.
OK