"Mă doare burtica"

"Mă doare burtica" este ceva ce majoritatea copiilor vor spune la un moment dat. Pentru cei mai mulți copii durerea dispare de la sine. Dacă aceasta, însă, persistă, ar putea fi vorba despre durerea abdominală funcțională (DAF). DAF este unul dintre cele mai comune motive pentru vizita copiilor la medic și este descrisă ca o durere de stomac frecventă, episodică sau continuă, fără o sursă organică identificabilă, resimțită pe o perioadă lungă de timp - poate apărea atât brusc, cât și gradual.

În general, copiii afectați sunt sănătoși și fericiți, însă DAF le poate induce o stare de rău, îngrijorare sau oboseală, afectându-le viața la școală, calitatea somnului, activitățile sociale și viața în familie. Dacă acest lucru se întâmplă este recomandată consultarea unui medic.

Cauze posibile

Deși o cauză exactă a DAF nu a fost încă stabilită, pare să existe un cumul de factori genetici, psihologici și fiziologici care contribuie la declanșarea ei. Afecțiunea apare cel mai frecvent între 5 și 7 ani (atunci când începe ciclul școlar) și apoi din nou între 8 și 12 ani.

Se estimează că între 10 și 20% dintre copiii de vârstă școlară suferă de durerea abdominală funcțională și aceasta apare mai des în cazul fetelor, decât al băieților.

Legătură dintre starea noastră mentală și sistemul digestiv este subiectul multor cercetări. Această perioadă din viața unui copil este marcată de numeroase schimbări importante, care pot provoca un mare consum emoțional. Așadar, nu este o surpriză că factorii psihologici ca stresul și anxietatea pot cauza sau agrava DAF. O altă cauză posibilă este o tulburare a motilității intestinale (contracțiile musculare din sistemul digestiv), care este, conform unor studii, provocată de un dezechilbru al florei intestinale.

Ce poți face?

Deoarece DAF are efecte atât de ramificate, care merg dincolo de simptomele propriu-zise, este important să ai grijă de copiii afectați de durerea abdominală funcțională, mai ales în lipsa unui tratament standard.

În primul rând, este esențial ca părinții să își manifeste susținerea și să își încurajeze copiii, fără a arăta îngrijorare față de copil. Aceștia trebuie să înțeleagă că nu este o boală gravă. Poate fi util, de asemenea, să identifici factorii declanșatori, precum anumite mâncăruri și alimente sau mișcări intestinale. În plus, studiile au evidențiat faptul că suplimentele probiotice, ca Lactobacillus reuteri Protectis, pot contribui la reducerea frecvenței și severității durerilor abdominale, prin favorizarea bacteriilor benefice din intestin.

Antibiotice

Uneori, atunci când un copil este bolnav, antibioticele sunt singura opțiune de tratament. Dar acestea nu sunt o soluție universală și pot afecta sistemul digestiv, dacă nu sunt luate cu atenție.

Mai multe

Protecția anti-infecții

Copiii sunt foarte curioși și dornici să descopere, ceea ce îi poate expune la bacterii nocive. Așadar, un sistem imunitar puternic este esențial pentru a-i menține sănătoși în timp ce cresc.

Mai multe

Antibioticele

Antibioticele sunt medicamente importante, care pot salva vieți, dar care, luate la întâmplare, pot deveni inutile, sau dăunătoare. În plus, această administrare excesivă și mai ales nepotrivită, a creat în multe situații rezistența bacteriilor la multe dintre antibiotice, ceea ce le face inutilizabile.

Mai multe
Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies.
Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies. Aflați mai multe.
OK