Constipația – frecventă și dureroasă

Până la 30% dintre copii sunt afectați de constipație la un moment dat. Întrucât în cele mai multe dintre situații nu există cauze fizio-patologice, acestea sunt diagnosticate drept constipație funcțională.

Constipația poate să apară în diverse etape din viața unui copil. Cu toate acestea, aproximativ 40% dintre copii dezvoltă primele simptome ale constipației funcționale în primul an de viață, adesea în momentul trecerii de la laptele matern la formule de lapte praf sau la introducerea alimentelor solide în dietă. Alți copii prezintă simptome în momentul în care încep să înveţe să facă la oliţă, în intervalul de vârstă 2-4 ani. Cercetătorii consideră acum constipația funcțională ca fiind legată de dismotilitatea intestinală și de un dezechilbru la nivelul florei intestinale.

Care sunt simptomele?

Dacă un copil are sub 4 ani și are două sau mai multe dintre simptomele enumerate mai jos, părinții ar trebui să solicite sfatul unui medic:

  • două sau mai puține scaune pe săptămână
  • scaune tari și uscate, care sunt dificil sau dureros de eliminat
  • scaune cu diametru mare
  • dureri abdominale sau balonare
  • alte semne ale constipației, precum irascibilitate, pierderea apetitului sau tendințe de evitare a toaletei

Deși o criză de constipație este normală din când în când, dacă aceasta durează mai mult de două săptămâni ar putea avea natură cronică și este necesară consultarea unui medic.

Ce poți face?

Mâncarea reprezintă deseori cauza pentru constipația sugarilor și bebelușilor. În timpul perioadei de alimentație exclusiv lichidă, constipația este foarte rar întâlnită, dacă bebelușul primește destule lichide. Dacă scaunul acestuia nu este moale, evaluați dieta mămicii - cauza poate fi o alergie la proteinele din lapte. O soluție în acest caz este eliminarea lactatelor din dieta mamei. Bebelușii hrăniți exclusiv cu formulă de lapte praf au un risc mai ridicat de constipație - formula poate fi o provocare pentru sistemul digestiv al copilului sau un factor declanșator al alergiei la proteinele din lapte. Dacă bebelușul primește și hrană solidă, scaunul va suferi modificări de consistență și frecvență.

Consumul de apă, ceai și alte lichide neîndulcite poate activa tranzitul, alinând eventualele simptome. Alimentele bogate în fibre, ca de exemplu prunele, pot de asemenea să ajute (alimentele noi se introduc in meniul sugarului numai la sfatul medicului de familie/pediatru). Cele mai noi studii arată că probioticele, precum Lactobacillus reuteri Protectis, pot să reechilibreze flora intestinală și să susțină digestia, respectiv formarea scaunului într-un mod sănătos și corect. Părinții ar trebui să consulte un pediatru dacă au nelămuriri și nu este recomandată utilizarea de laxative, exceptând situația în care au fost prescrise de un medic.

Colici

Deși este o afecțiune relativ comună în cazul bebelușilor, există o ambiguitate crescută în privința colicilor la copii. Citește mai departe pentru a afla mai multe despre această afecțiune

Mai multe

Constipația

Când un copil are mișcări rare ale intestinului sau dificultăți în eliminare, poate fi vorba despre constipație. Iată care sunt simptomele și soluțiile delicate pentru a-l ajuta în aceste cazuri.

Mai multe

Antibioticele

Dacă un copil suferă de o infecție bacteriană, acesta ar putea avea nevoie de antibiotice pentru a-și recăpăta sănătatea. În astfel de cazuri este esențial să oferi micuțului organism ajutorul de care are nevoie.

Mai multe

Regurgitația

Regurgitație, reflux, scuiparea hranei - toți acești termeni descriu laptele pe care un sugar îl dă înapoi în timpul sau după hrănire. Deși pare alarmant, este un fenomen comun pe perioada dezvoltării sistemului lor digestiv.

Mai multe
Pentru furnizarea unui serviciu îmbunătățit folosim cookies.
Continuarea navigării se consideră acceptare a politicii de cookies. Aflați mai multe.
OK